Als ik een mooie vrouw zie, wil ik gewoon een beat maken.


We ontmoeten de muzikale duizendpoot Jarreau Vandal (25) in zijn studio in Amsterdam Noord, die net iets anders is dan die van een doorsnee producer. Ik zou het zelf omschrijven als een soort trailerpark, afgelegen van de stad aan een industrieterrein. We worden warm welkom geheten in zijn trailer, die hij gebruikt als studio. Jarreau is net wakker en stapt eerst nog even snel op zijn fiets om wat haring te halen. Onder het genot van haring en zelfgemaakte saoto soep vertelt hij hoe hij is gekomen tot waar hij nu is. En dat is ver.


“Ik begon met drummen toen ik acht was en heb les gehad tot mijn 18e. Op de middelbare school begon ik met piano spelen. Voor mijn verjaardag toentertijd kreeg ik een iMac, waar het muziekprogramma GarageBand op stond. Daar maakte ik mijn eerste beats op. Toen ik geslaagd was, wilde ik eigenlijk een tussenjaar nemen om te checken wat ik precies wilde gaan doen. Mijn ouders waren het daar niet mee eens, die wilden dat ik ging studeren. Voor hun schreef ik mij in op een economische studie, maar stopte er al na drie maanden mee. Ik begon aan een nieuwe studie op de HKU: music production en performance. Vanaf toen ging het best hard met mijn producties. Eerst deed ik maar wat, maar nu wist ik precies hoe ik moest mixen en hoe al die technische shit werkte. Tegelijkertijd zette ik mijn eerste feestje op in Amsterdam: Wave Files. Wave Files heeft er eigenlijk voor gezorgd dat ik stopte met school en voor de volle honderd procent voor muziek ben gegaan. Nu kan ik er gewoon van leven. Mijn ouders stonden er niet achter en ik vond het zelf ook best eng, maar ik heb het gewoon gedaan en dat is voor een reden geweest. Voorheen was ik nog nooit in Azië of Amerika geweest en dat heb ik nu dankzij muziek kunnen doen. Check, ik heb nu gewoon een studio, terwijl ik eerst beats op mijn kamer maakte.”

 

 

Jarreau, die oorspronkelijk uit Maastricht komt, zit sinds vier jaar bij het Amerikaanse label Soulection. Vanaf toen ging het hard en Jarreau zette zichzelf op de kaart. Wat was het grootste verschil sinds je bij Soulection getekend was?
“Ik had een groter bereik. Misschien ook wel een grotere druk: mensen verwachten meer van je. een bepaalde kwaliteit of sound. Sowieso probeer ik altijd kwaliteitsmuziek te leveren, maar qua sound is het soms lastig. Ik hou veel van soul muziek, dat is ook de sound van Soulection. Maar ik vind het ook tof om iets te doen wat nog niet bestaat of wat mensen raar vinden, en dat zou ik bijvoorbeeld niet bij Soulection uit kunnen brengen. Ik kan het wel doen, maar dan moet ik eigenlijk een hele eigen fan base hebben. Daar ben ik nog mee bezig en dat komt gewoon met de tijd. Als je lang, steady bezig bent, komen die mensen vanzelf van.”

Hoe zou jij jouw eigen sound omschrijven?
“Divers, een mengelmoes van alle muziek waar ik naar luister met een vette beat eronder. Ik luister veel naar Soul, Jazz, Funk, Hiphop, Trap, Jungle, en al die shit komt gewoon samen. Het ligt er ook aan hoe ik me voel, soms heb ik ineens zin om iets totaal anders te maken.”

De saoto soep is op en het is tijd voor een blowtje. Jarreau pingelt wat op zijn keyboard en laat ons iets van zijn laatste EP horen. Ik kan beamen dat zijn sound divers is en ik vraag hem wat hem inspireert als hij een nieuw project werkt.“Soms heb ik even een dip en ga ik hier op de bank liggen. Ik scroll een beetje door instagram en zie mensen die aan het touren of reizen zijn. Dan denk ik “fuck man, daar wil ik ook heen, ik moet werken aan een beat’. Klinkt misschien dom, maar het is een soort peper in mijn reet om harder te werken. Ook haal ik mijn inspiratie uit vrouwen. Klinkt misschien fout, maar als ik een mooie vrouw zie wil ik gewoon een beat maken. Het werkt als een soort muze. Ik kan ook inspiratie uit films halen. Als je een film hebt gezien, laat dat een bepaald gevoel achter en die probeer ik te vertalen in een beat. En andersom. Soms als ik een beat maak zie ik een bepaalde gebeurtenis in mijn hoofd, of voel ik een bepaalde energie die eruit moet. Als je muziek maakt en je doet er iets bij wat je vet vind, versterkt dat die energie alleen maar, weet je. Soms word ik gewoon high van die energie.”

Jarreau is hard bezig, en met resultaat. Afgelopen jaar tourde hij met zijn muziek door Amerika en Azië, werkte samen met Mr. Carmack en bracht hij zijn EP Suburb Superheroes uit. Als ik vraag naar zijn hoogtepunt so far moet volgt er een lange stilte. “Toen ik net begon met produceren en het begon een beetje lekker te gaan was een van mijn doelen om een track op 22 tracks te hebben. Dat is gelukt. Daarna om een deejay set te draaien, ook gelukt. Daarna om een EP uit te brengen. Die dingen doe je stap voor stap. Het zijn allemaal hoogtepuntjes. Net als de Asia Tour, dat was mijn eerste internationale tour. Maar ook alle Boiler Rooms die zo goed ontvangen zijn, en mijn eigen studio of course.”

Jarreau reisde niet in zijn eentje af naar het verre Oosten. De Chips Asia Tour met Chips founders Seanxx & Triomphe viel in november samen met die van Jarreau, en zo hebben zij een gezamenlijke tour geïnitieerd. Ik vraag hem naar de klik tussen hem en Chips. “Die was er eigenlijk al, maar de vriendschap is alleen maar sterker geworden tijdens de tour. Er zijn veel dingen die je deelt als je samen tourt. Je slaapt op dezelfde hotelkamer, je vliegt samen, je ontmoet nieuwe mensen en feest samen. Ik heb veel gelachen. Het was gewoon de shit. Elke tour is anders omdat je per tour op een ander niveau staat in je carrière. Ik vind het tof dat die boys reizen, het werkt nou eenmaal inspirerend. Voor hun is het ook goed om wat ze ontdekken tijdens het reizen mee te nemen naar Nederland en om dat dan op een bepaalde manier proberen te integreren in Chips. Ik vind het tof dat zij daar laten zien wat er in Rotterdam gebeurt.”

Wat kunnen we nog van je verwachten?
Ik wil een vet album maken. Soms kom je in een hele nieuwe wereld als je een album luistert, een hele nieuwe vibe. Je luistert misschien een maand naar dat album en die maand en je gevoel worden dan beïnvloed door dat album. Dat wil ik maken. Ik wil mensen een goed gevoel geven voor een periode, dat lijkt me heel dope.

Als Chips een vriend was, was hij altijd down voor jou plannen.