“Wij blijven gaan.”.


Twee Rotterdamse helden, Yannick Witvoet en Mats Viveen, beter bekend als Wavy B en China Viking. Met de muziek die zij maken breken zij langzaam maar zeker door in de Rotterdamse Hip-Hop scene. ‘Wij kennen elkaar eigenlijk voornamelijk door het skaten. Op een dag waren we aan het kloten met beats en teksten en zodoende zijn wij dat samen blijven doen.’ Yannick is nog jong maar straalt ambitie uit, Mats is daarentegen ouder maar samen zitten zij op een lijn. De twee vertoeven veel tijd in het huis van Mats, tevens de studio. Bij onze binnenkomst waren zij al volop aan het praten over nieuwe beats en aanpassingen van nieuwe nummers. Hoewel ze er hard aan zitten maken zij niet muziek voor faam. ‘Het is heel vet dat onze muziek een steeds groter bereik heeft. Maar wij blijven doen wat wij doen puur en alleen omdat we het echt heel erg leuk vinden. We eindigen in een villa of een kraakpandje, hoe dan ook blijven we gaan.’


In het begin was het niet makkelijk voor Yannick om steun van zijn ouders te krijgen. Muziek was volgens hun geen studie en heeft bijna geen vorm van zekerheid. ‘Het zou mijn ouders blij maken als ik fulltime ging studeren Maar ik merk dat nu het lekker loopt met de muziek en we hier en daar een optreden hebben en daadwerkelijk wat verdienen, zij het steeds toffer gaan vinden. Zij zijn apetrots.’ En dat is zeker terecht. Deze jongens hebben talent. Niet alleen werken zij als tweetal. Samen met anderen vormen zij Green Cabin. Een hechte vriendengroep die samen doen waar ze van houden, muziek maken. Dit is de nieuwe generatie Rotterdamse creatievelingen en zij kijken niet achterom. ‘Komende zomer hebben wij kansen gekregen om op te treden en wij kijken er echt naar uit.’ Zo stond Green Cabin onder andere al op Metropolis.


Mats en Yannick laten ons stukjes horen van hun nieuwe, nog niet uitgebrachte, muziek. Het lijkt alsof ze zijn vergeten dat wij er nog bij zitten. Enthousiaste nieuwe ideeën slingeren door de kamer. ‘Zo deze piecie is echt heel nice.’ Yannick begint volop mee te rappen en wij zien de twee in hun puurste element.

 

 

Zelf hebben zij geen concrete doelen voor de toekomst behalve het maken en uitbrengen van zo veel mogelijk muziek. ‘Uiteindelijk gaat het om de muziek. Dat mensen het tof vinden is een mooi bijkomend iets, maar daar streven wij niet naar.’ En dat hoeft ook zeker niet, met een bescheidenheid waar menig mens u tegen zegt, maken zij goede muziek. En daar, daar gaat het om.


‘Als Chips een vriend van ons was, dan was het een gozer die lekker druk is maar altijd goed mee kan chillen.’