“Wij zijn gewoon vijf young boys die hun ding doen.”


Jugendstil is een vijfkoppige movement die langzamerhand Rotterdam verovert op het gebied van muziek, fashion en art. Vijf allen een eigen, andere stijl die samen komen en elkaar versterken. Ik sprak met members Dees en Johan over hun doelen, zwakke en sterke punten en de kracht van het vijftal..


‘In begin 2015 begon het idee om iets te doen voor de stad, als vijf young boys die uit dezelfde wijk komen: Schiebroek. Iedereen houdt wel van fashion, art en muziek en daar wilden wij iets in betekenen. We hingen veel samen, luisterden veel muziek en draaiden dan af en toe ook. Op een gegeven moment kregen we een soort residency bij Daisy’s Donderdag, in het voormalige Blender. We chillden een beetje en lieten elkaar voor de lol draaien. Later werd het serieuzer en dachten we: “Waarom beginnen we niet gewoon een movement?” Jugendstil werd geboren. Dit staat voor een kunststroming, maar we zijn ook gewoon een jonge groep vrienden met een jeugdige stijl. Jugendstil dus.’

 

 

Jugendstil vestigt in de zomer van 2016 hun naam in onze stad. Support komt van alle kanten en hun charme creëert die gunfactor. Wanneer ging het balletje rollen voor de movement die jullie hebben opgezet?
‘Dat was denk ik na Daisy’s Donderdag. We kregen veel support van Nick, orga-nisator van onder andere Yardbird. Hij is productie-wise heel sterk en heeft ons echt veel geholpen met het krijgen van gigs. Ook kregen we veel support van Jeff Solo. Hij zit al langer in het vak en is op muzikaal gebied als een mentor voor ons. Deze zomer was goed man, we werden geboekt voor Confetti Club, Vunzige Deuntjes en Oranje Bitter. We merkten dat er interesse en aandacht was.’

Rotterdam barst van de jonge creatievelingen en ik kan mij voorstellen dat het momenteel lastig is om jezelf te onderscheiden van de rest, om een écht eigen sound te ontwikkelen. Hoe doen jullie dat?
‘We zijn wel een collectief, maar los daarvan bewegen we ook heel erg op eigen kracht. We hebben allemaal een heel andere stijl. Serge is bijvoorbeeld echt een techno fanaat en weet er ook alles vanaf. Johan is altijd opzoek naar hiphop en r&b, en ik houd me bezig met house en disco, aldus Dees. ‘Mijn roots hoor je al-tijd wel terug in mijn sets. Een Afrikaanse stijl, beats met trommels of trompetten,’ vertelt hij verder. ‘We zijn allemaal met andere dingen bezig maar we supporten elkaar altijd. Dat is onze kracht, we zijn allemaal anders en dat versterkt elkaar.’

Hoe belangrijk is fashion voor jullie?
‘Fashion is belangrijk, maar we draven er niet in door. Vroeger was fashion belangrijk binnen de hiphopcultuur: je kon aan de manier waarop een man zich kleedde zien of hij uit Harlem of uit Brooklyn kwam. Met het internet hebben we nu een soort lookbook gekregen van wat iedereen uit de wereld draagt. Daar kan je je eigen stijl van maken en dat is tof. Dat proberen wij ook te doen met Jugendstil. De meiden van RECONSTRUCT (kledinglabel met een arty twist) zijn onze mentoren op het gebied van fashion. Ze maken toffe dingen, zijn hard bezig en we werken vaak samen. Zij supporten ons en wij supporten hen.’

Wat zijn de sterke en zwakke punten binnen jullie collectief?
‘Dees is goed in het organiseren en hij is echt ons netwerk man. Hij kent de meeste mensen en je zou bijna kunnen zeggen dat hij een bekende Rotterdammer is,’ grapt Johan. ‘Mijn sterkste punt? Ik zorg dat we op tijd
komen. Ik maak de afspraken en weet altijd waar we aan toe zijn. Soms vind ik mezelf te bazig.’

‘Niet per se bazig, meer controlerend,’ vult Dees aan. ‘Maar ik begrijp hem goed, hij wilt gewoon dat alles goed gaat en vlekkeloos verloopt, dus dat is goed.’ Johan vertelt verder: ‘Ik ben best perfectionistisch en dat kost veel tijd. Ik ben nog niet tevreden over mijn eigen werk, maar ben nu wel op een punt dat ik weet waar ik naar toe wil. Deejays waren vroegen eigenlijk de experts van de muziek. Zij waren de spreekbuis voor wat tof was. En dat wil ik, willen wij, terugbrengen.’

Als ik vraag wat het doel van Jugendstil voor 2017 is, valt er een lange stilte en de jongens lachen naar elkaar. Ik zie dat zij ambitieus zijn en merk dat ik, samen met veel andere Rotterdammers, het ze gun. Dees en Johan hebben een tussenjaar en kunnen zich dan ook honderd procent focussen op Jugendstil. De andere boys iets minder, zij hebben namelijk school en werken om de rekeningen te betalen. Dit kan nog niet met Jugendstil.
Dees: ‘Het probleem met Jugendstil op dit moment is dat iedereen ook gewoon bezig is met zijn eigen ding, dat neem ik ze ook niet kwalijk. Ik weet niet zeker of het dit jaar gaat lukken om met Jugendstil hoge ogen te gooien. Als je echter ziet hoeveel we in een kort tijdsbestek hebben kunnen doen, geloof ik er wel in.’

Johan: ‘Ik hoop dat we aankomende zomer veel mooie dingen kunnen neerzetten. Individueel zal ik honderd procent geven. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld in de Berghain in Berlijn gedraaid. Dit was voor een collab met Adidas en Einhundert. Ik kwam in contact met IAMNOBODI van Soulection en binnen drie weken zat ik in Berlijn. We maakten een tussenstop bij de Adidas Store waar ik een hele outfit mocht uitkiezen, zoiets had ik nog nooit meegemaakt.’

Ik zie potentie in Jugendstil en hoop dat de boys er deze zomer hard tegenaan kunnen gaan. Ik zou Jugendstil omschrijven als een movement die je in de gaten moet houden.

“Als Chips een vriend was, zou het gewoon die flexe guy zijn. Hij is lekker bezig en wij hebben respect voor hem.”