“Dat heb ik minder snel als ik in mijn alter ego treed.Je voelt je onaantastbaar.”

Sharvin en Marc: Je kent ze waarschijnlijk als dé doorhosts van Rotterdam.
Gekleur-de baarden en wenkbrauwen vol glitters, platforms van een centimeter of twintig en een ondoorgrondelijke confidence. Naast dat er veel, heel veel, gelachen wordt tijdens ons gesprek, leer ik ook een serieuze kant van ze kennen en probeer ik erachter te komen wie de jongens zijn zonder hun gekleurde baard.

‘Toen we net in Rotterdam kwamen wonen misten we iets hier, iets extravagants. Wij hoorden altijd verhalen over hoe crazy het hier vroeger was in clubs, maar daar leek vrij weinig van over. Op een gekke avond in onze kamer, zonder internet en TV hebben we onze make-up erbij gepakt en zijn we gewoon gaan experimenteren. We maakten ons op en vonden het op dat moment het meest briljante idee om zo naar een feestje te gaan. Maar waar kon dat? Now&Wow natuurlijk. Eenmaal daar kwamen er allemaal mensen naar ons toe waarvan de helft dacht dat we aan het werk waren. Dat bracht ons op het idee om er daadwerkelijk iets mee te gaan doen en om daar te werken. De baard was meteen al een signature, en dat is eigenlijk altijd zo gebleven.’

 

 

Het is voor het eerst dat ik de jongens zonder hun gekleurde baard zie. Ze zien er casual uit: Marc draagt een zwart Trasher t-shirt en Sharvin heeft een simpele grijze hoodie aan. De jongens zouden zichzelf niet zijn zonder een snufje glamour dus daaroverheen gaat een dikke bontjas. Een echte, van wasberen. Maar wie zijn deze jon-gens die ik tegenover mij heb zitten nou eigenlijk? En wat zijn zij zonder hun gekleur-de baard en hotpants aan?

‘Ramjan en Roderwijn zijn ons alter ego. De hoogtepunten van ons normale leven zijn vrij normaal als we R+R zijn. Met make-up op zijn we eigenlijk een ex-tremere versie van onszelf. Als wij ons duo zijn, zitten we in onze rol en voel je je soms een ander mens. Maar we hebben ook vaak zat dat we, zoals we nu gekleed zijn, in de metro staan en mensen ons aanstaren. Dan denk ik: ‘Hoezo?’

Is dat fijn, om je een ander mens te voelen?

‘Ja. Dat helpt ook heel erg in ons werk: we kunnen dingen tegen mensen zeggen waar je normaal niet mee weg komt. Ook maken we veel grapjes en pittige opmerkingen, mensen pikken dat dan ook of zo. Als R+R kijken mensen naar ons op. Ik sta met een kop vol make-up op plateau’s van 20 centimeter en dan wil er iemand met jou op de foto. Dan kan je niet anders dan je heel speciaal voelen,’ vertelt Sharvin.

Voelen jullie je onzeker zonder baard?

‘Het is niet zo dat als ik mijn baard niet heb dat ik mij meteen onzeker voel, je voelt je altijd wel onzeker over iets. Maar dat heb ik minder snel als ik in mijn alter ego treed. Je voelt je onaantastbaar,’ aldus Sharvin. Marc: ‘Soms hebben we een roze glitterpak aan en zijn we alsnog zelfverzekerd. Je moet het rocken en erachter staan en wij staan er honderd procent achter. Maak van je zwakke punten je sterkste. Mensen kunnen vals zijn en ruiken je zwakke punten van een meter afstand, maar als jij ervoor zorgt dat je dat om-armt dan heb je niks te verliezen. Wij trekken ons vrij weinig aan van wat andere mensen van ons vinden. Maar wat ik wel speciaal vind is de waardering die we van hetero mannen krijgen. Wij steken niet onder stoelen of banken dat wij op mannen vallen. Alles wat wij doen is heel extravagant en zelfs dat wordt geaccepteerd. Ik denk dat het ook wel met de stad Rotterdam te maken heeft. We zijn een community die elkaar veel gunt. Daar zijn wij veel verder in dan bij-voorbeeld in Amsterdam.’

Sharvin, heb jij zwakke punten die je omarmt?

‘Ik ben klein en tenger. Naast dat Marc en ik persoonlijk heel verschillend zijn, zijn we dat ook qua uiterlijk. Ik vind het stom dat iedereen maar gespierd moet zijn, iedereen is glad en gelikt. Ik hou daar helemaal niet van dus vind ik dat ook minder erg. Ik had op mijn twaalfde al een snor, dat was echt niet leuk. Nu heb ik een gekleurde baard en vind iedereen het fantastisch. Dat zijn dingen die ik nu heel erg omarm, omdat dat nou eenmaal is wie ik ben.’

Sinds 2016 zijn de twee officieel een creatief duo onder de naam Studio Ramjan+Roderwijn. Met deze studio willen ze groeien en ik ben benieuwd wat de mannen voor ons in de petto hebben.

‘Nu projecteren we heel veel dingen op onszelf, dat gaat in de toekomst anders. We willen veel meer ideeën en klussen aan anderen uitbesteden. Het idee is dat je ons straks kunt boeken voor art directing of een styling/make-up klus. Crea-tieve dingen in ieder geval.’ Sharvin voegt er aan toe dat hij over tien jaar in ieder geval niet meer aan de deur staat. Marc valt hem snel in de rede: ‘Jawel joh, dan zijn we pas vijfendertig. Af en toe dan, alleen op grote feesten. Wat we ook doen, het zal altijd creatief en zelfstandig blijven.’

“Als Chips een vriend was, zou het die vriend zijn met wie je avond altijd uit de hand loopt.”