“Op dit moment is het nog alles pakken wat we pakken kunnen.”

Misschien heb ik van al mijn interviews wel het meest uitgekeken naar deze. Niet omdat de jongens getalenteerder zijn de dan de rest of grootheden zijn, maar omdat ik het duo al zo’n kleine vijftien jaar ken. Naast al het gekloot met elkaar was het nu tijd om serieus aan tafel te zitten. Althans aan tafel.. Max ligt in een hangmat, ik rook een sigaret uit het raam en Arjen draait een joint aan zijn bureautafel. Met hun ontwerpbureau Lotte hopen ze later te leven als koningen. Liever vandaag dan morgen. Maar wie is Lotte?

‘Wij als dynamic duo zijn Lotte. Apart van elkaar zijn wij niet zo veel. Lotte is een creatief ontwerpbureau maar we doen veel meer dan alleen ontwerpen. Je huurt ons in en als je wilt dat wij putjes voor je scheppen dan doen we dat. Als je ons daarvoor betaalt natuurlijk.’ Ik voel de bui al hangen en vraag ze om het wel serieus te houden. Max grijpt in: ‘Nee even zonder grappen. Concreet komt Lotte neer op artwork, logo’s, branding, websites ontwikkelen, animaties, maar ook Search Engine Optimization. We doen best veel.’

 

 

Hoe is Lotte tot stand gekomen?

Arjen: “Het is eigenlijk vrij spontaan ontstaan. Max vertelt verder: Lotte is eigenlijk gewoon ontstaan doordat Arjen en ik los van elkaar dingen deden die een bepaalde overlap hadden. Maar ook weer dingen die Arjen doet die ik niet kan, en andersom. We konden elkaar wel goed gebruiken. We maakten bijvoorbeeld allebei al websites, maar Arjen was vooral goed in het vormgeven en ik in de rest.” Arjen sluit af: “Daarnaast wonen we bij elkaar in huis, dat maakt het ook makkelijk.”

Wat is jullie individuele kracht binnen Lotte?

Arjen: ‘Max heeft meer zakelijke ervaring en kan denk ik beter met klanten om gaan.’ Max vertelt dat Arjen goed is met de grafische kant. ‘Arjen is goed in vormgeven en samen zijn we goed in het creëren van dingen. Als ik iets in mijn hoofd heb, kan hij het goed verwezenlijken. Ik denk niet dat de kracht bij Arjen of bij mij ligt, onze kracht is dat we het goed kunnen vinden met elkaar en daardoor ook makkelijk samen werken. Hij maakt mijn werk beter en ik dat van hem.’

Hoe onderscheidt jij je op creatief niveau, Arjen?

‘Ik heb denk ik niet echt één specifieke stijl.’ Max vraagt hem of het niet hebben van een stijl hem ook echt onderscheidt van anderen. Hij geeft aan niet te weten of dat wel iets goeds is. Ze discussiëren nog even verder wat Arjen nou echt doet onder-scheiden van de rest en Max verzoekt me vriendelijk om die jongen daar even rustig over na te laten denken. Ik ga akkoord en vraag verder naar hoe Lotte zich dan onderscheidt van andere creatieve bureaus. Ook dat blijkt geen simpele vraag.‘Dat is echt een kut vraag, nu moeten we alleen maar corny shit vertellen. We zijn goedkoop en laten ons gewoon uitbuiten. Nee hoor, mensen werken gewoon graag met ons samen. En we zijn inderdaad goedkoper, we doen meer dingen dan alleen waar je ons voor betaalt. Wij gaan een stap verder voor onze klanten.’

Ondertussen weet Arjen wat hem onderscheidt van de rest.

‘Ik denk door niet met één vaste stijl te werken. Ik kan mij makkelijk aanpassen aan de behoefte van de klant. Ik wil het zelf graag mooi vinden maar het gaat erom dat het de doelgroep en de klant aanspreekt. Die moeten het mooi vinden. En je kan me natuurlijk elk moment van de dag bellen zonder stress.’ Fair enough.

Wat is een hoogtepunt geweest van Lotte?

‘We hebben niet echt één hoogtepunt. Het is gewoon ploegen, ploegen en nog eens ploegen. We hebben nooit een moment dat we een fles champagne opentrekken na een klus. Iets is af en we gaan weer verder met het volgende. Het hoogtepunt is dat het allemaal goed gaat, dat we makkelijk het hoofd boven water kunnen houden. De shit die vroeger op een oude cracky Mac werd gemaakt hing wel gewoon overal op posters.’

Staat Lotte dan nog in de kinderschoenen?

Volgens Arjen wel. ‘Maar dat komt misschien ook omdat we grote dromen en plannen hebben. We hopen ooit een groot productieteam te hebben, met stagiaires die we een kans kunnen geven.’ ‘En kunnen uitbuiten,’ voegt hij er lachend aan toe. Max vult aan dat dit wel meer op korte termijn is. ‘Op lange termijn zijn we ons nog aan het oriënteren waar we heen willen. We hebben het nu druk en hebben veel uiteenlopende opdrachten, van Chips tot een online uitvaartmagazine en van Vunzige Deuntjes tot een website voor huisartsen. Daar moeten we dus nog over nadenken. Op dit moment is het nog alles pakken wat we pakken kunnen. Opdrachten voor feesten vind ik chill. Je kan laat in de avond werken, haalt er leuke benefits uit en het contact is ook persoonlijker. Maar of dat voor later ook tof is weet ik niet.’

Ik kan concluderen dat het doel is om samen te kunnen blijven werken en daar een goed slaatje uit te kunnen slaan met de mensen die zij tof vinden. De boys vinden hun vrijheid enorm belangrijk.

“Als Chips een vriend was, zouden wij samen met hem op weg zijn naar succes.”